Boer Bas

Over Boer Bas

Lid geworden in februari 2022

Wij zijn Koen en Marieke Uijen. Samen met onze drie jongens, hebben wij een gemengd landbouwbedrijf in Niftrik en een vleesvarkensbedrijf tussen Niftrik en Batenburg. Op het gemengde landbouwbedrijf houden wij onder andere ca. 600 zeugen in een strostal. Op het vleesvarkensbedrijf hebben wij de ruimte om ca. 1800 vleesvarkens te huis vesten. Een deel van onze biggen groeien op het vleesvarkensbedrijf Boer Bas op tot vleesvarken. Wij houden al ruim 25 jaar varkens en in 2018 hebben we de locatie Boer Bas met het oog op de toekomst gekocht.

Rondom het bedrijf ligt zo’n 8 hectare landbouwgrond waar onder andere tarwe of maïs wordt geteeld wat deels ingezet wordt voor voer en stro van de varkens. We proberen zoveel mogelijk op basis van de ‘kringloopgedachte’ te boeren.

De scharrelstal is zo ontworpen dat we hier in de toekomst ook 2-ster of 3-ster (biologische varkens) kunnen houden. In de scharrelstal zijn er ligbedden voor de varkens met stro en kunnen de varkens rond scharrelen in de overkapte buitenuitloop. Onze wens is om richting de toekomst over te schakelen naar een gesloten bedrijfsopzet, waarbij we met minder dieren hetzelfde kunnen bereiken. Voorlopig is dit een utopie, het verdienmodel is (nog) onzeker. Het voelt dubbel om een stal te bouwen in deze tijd met extra investeringen in dierenwelzijn, terwijl we dat nog niet betaald krijgen vanuit de markt. Aan de andere kant voelt het ook een logische stap die past bij onze manier van boeren. Er is een transitie in de landbouw gaande en met onze scharrelstal kunnen wij inspelen op die transitie wanneer dat nodig is.

Ons bedrijf is klaar voor de toekomst en dat willen wij graag delen met iedereen die geïnteresseerd is.

Bijzonderheden

Volg Boerderij ‘t Uitje, onderdeel van het gemengd landbouwbedrijf van de familie Uijen ook op Facebook.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Mest
Beeldkwaliteit
Agenda