Welkom op de website van Rijk van Nijmegen

Boer Bas

Wij zijn Koen en Marieke Uijen. Samen met onze drie jongens, hebben wij een gemengd landbouwbedrijf in Niftrik en een vleesvarkensbedrijf tussen Niftrik en Batenburg. Op het gemengde landbouwbedrijf houden wij onder andere ca. 600 zeugen in een strostal. Op het vleesvarkensbedrijf hebben wij de ruimte om ca. 1800 vleesvarkens te huis vesten. Een deel van onze biggen groeien op het vleesvarkensbedrijf Boer Bas op tot vleesvarken. Wij houden al ruim 25 jaar varkens en in 2018 hebben we de locatie Boer Bas met het oog op de toekomst gekocht.

Rondom het bedrijf ligt zo’n 8 hectare landbouwgrond waar onder andere tarwe of maïs wordt geteeld wat deels ingezet wordt voor voer en stro van de varkens. We proberen zoveel mogelijk op basis van de ‘kringloopgedachte’ te boeren.

De scharrelstal is zo ontworpen dat we hier in de toekomst ook 2-ster of 3-ster (biologische varkens) kunnen houden. In de scharrelstal zijn er ligbedden voor de varkens met stro en kunnen de varkens rond scharrelen in de overkapte buitenuitloop. Onze wens is om richting de toekomst over te schakelen naar een gesloten bedrijfsopzet, waarbij we met minder dieren hetzelfde kunnen bereiken. Voorlopig is dit een utopie, het verdienmodel is (nog) onzeker. Het voelt dubbel om een stal te bouwen in deze tijd met extra investeringen in dierenwelzijn, terwijl we dat nog niet betaald krijgen vanuit de markt. Aan de andere kant voelt het ook een logische stap die past bij onze manier van boeren. Er is een transitie in de landbouw gaande en met onze scharrelstal kunnen wij inspelen op die transitie wanneer dat nodig is.

Ons bedrijf is klaar voor de toekomst en dat willen wij graag delen met iedereen die geïnteresseerd is.

Boer Bas

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Er lopen regelmatig stagiaires op het bedrijf, ook op diverse anderen manieren worden er mensen
    uitgenodigd om een kijkje te komen nemen.

  • Dagelijkse zorgen de mestschuiven in de put ervoor dat de mest iedere dag opgeruimd wordt. Het luchtwassysteem zorgt samen met de mestschuiven voor de reductie van ammoniakemissie en voorkomt geurhinder. Daarnaast wordt er gestuurd op liggedrag. Zodat de ligbedden als rustplaats gebruikt worden en niet als ‘wc’ waardoor er naar verwachting minder ammoniak emitteert.

  • Beheersbaar stalklimaat door grondbuisventilatie. De grondbuizen verwarmen en koelen de stallen op het moment dat het nodig is. In warme zomers wordt hittestress bij de varkens voorkomen. In de ligbedden zijn vloerverwarmingsslangen gelegd. Doel is om de warmte van de grotere varkens te gebruiken om de ligbedden van de biggen te verwarmen. Daarnaast is het dak voorzien van zonnepanelen, we zijn zelfvoorzienend en leveren stroom terug aan het net.

  • De varkens kunnen zelfstandig en als ze willen naar de buitenuitloop, dit bevordert het natuurlijke dag en nachtritme. Via een automatische stroverdeler worden de hokken een aantal keer per dag voorzien van nieuw strooisel. Het stro is afkomstig van ons eigen land of van gronden uit de nabije omgeving.

  • We gebruiken bijna geen antibiotica, maar als een dier ziek is, willen we haar gelijk kunnen behandelen.

  • De natuur kan volop haar gang gaan, mede door het landschapsplan.

  • Dagelijkse zorgen de mestschuiven in de put ervoor dat de mest iedere dag opgeruimd wordt. Het luchtwassysteem zorgt samen met de mestschuiven voor de reductie van ammoniakemissie en voorkomt geurhinder. Daarnaast wordt er gestuurd op liggedrag. Zodat de ligbedden als rustplaats gebruikt worden en niet als ‘wc’ waardoor er naar verwachting minder ammoniak emitteert.

  • De nieuwe stal wordt landschappelijk ingepast, passend bij de gebiedskenmerken van het kommengebied via een houtwal met een gevlochten maasheg aan de achterzijde van de nieuwe stal .

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners