Welkom op de website van Rijk van Nijmegen

Bordonthulling HANEMAN Biofruit
24 augustus 2022

HANEMAN Biofruit: Boert Bewust deelnemer & Hofleverancier

HANEMAN Biofruit bestaat 100 jaar en mag zich als kers op de taart vanaf 20 augustus Hofleverancier noemen. Dit vierden Toine Janssen en Jeanette Litjens met een open dag. Tijdens de open dag werd ook het Boert Bewust bord onthuld. “Als boeren en tuinders werken we hard aan mooie producten, daar mag je af en toe best vaker bij stil staan en trots op zijn”, deelt Toine in een persoonlijke documentaire.

Het bedrijf pakte groots uit met de open dag. De dag begon met de onthulling van het Boert Bewust bord. HANEMAN Biofruit is deelnemer van Boert Bewust en wil daarmee de verbinding tussen de agrarische sector en de samenleving versterken. De open dag was daar een zeer goede start van.

Feestelijke open dag

Bezoekers konden een uniek kijkje krijgen in het reilen en zeilen van een biologisch fuitteeltbedrijf. Zo waren er rondleidingen door de boomgaard in een kistjestrein, kon je de sap-persmachine bekijken en nam de documentaire de bezoekers meer door de geschiedenis van het familiebedrijf. Ook was er genoeg ruimte om het 100-jarig bestaan te vieren met een hapje en drankje op de lokale streekmarkt midden op het erf.

Streekmarkt HANEMAN Biofruit

Kers op de taart: de benoeming tot Hofleverancier

Hofleverancier ben je niet zomaar. De aanvraagperiode duurde ongeveer een jaar en begon met een duidelijk gemotiveerde aanvraag onderbouwd met financiële, personele, bedrijfstechnische en historische informatie. Dit werd ingediend bij de Burgemeester.

Daarna deden de Commissaris van de Koning, het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Financiën grondig onderzoek naar het bedrijf. Zo dient de onderneming ten minste 100 jaar te bestaan en binnen haar bedrijfstak moet de onderneming een duidelijk vooraanstaande plaats innemen. Bij een positieve uitkomst wordt advies aan de Koning uitgebracht.

Na een positieve beslissing van de Koning werd er een oorkonde opgesteld en werd de koninklijke beschikking officieel aan het bedrijf meegedeeld. Daarna mag het bedrijf het Koninklijk wapen gebruiken.

Op zaterdag 20 augustus was het dan zo ver en werd door Burgemeester Daphne Bergman van de Gemeente Beuningen in het bijzijn van genodigden de Koninklijke beschikking en de oorkonde uitgereikt.

 

De documentaire van HANEMAN Biofruit is te bekijken op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=r3O-mzYlOGA

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners