Welkom op de website van Rijk van Nijmegen

1 augustus 2022

Een kijkje in de week van Rondeel Ewijk

Op social media volgden wij onlangs een week lang Heleen en Jan van Wijk, van Rondeel Ewijk BV. Zij gaven iedere dag een kijkje op hun boerderij!
Dag 1 
Op dag 1 stellen wij ons graag voor. Wij zijn de bedrijfsleiders van het Rondeel in Ewijk. Je kan onze ronde stal zien vanaf de fly-over in de bocht A50-A73. Rondeel is een unieke vorm van legpluimveehouderij waarbij de balans is gecreëerd tussen maatschappelijk verantwoord ondernemen, behoeften van de leghen en een ideale werkomgeving voor de pluimveehouder.
Sinds kort is het Rondeel gemoderniseerd met de laatste nieuwe ontwikkelingen en rollen de eieren dagelijks vanuit de stal, vers in het doosje. Het pakstation ligt centraal in de kern van de stal en is evenals het proces en kippen te bezichtigen door de glazen ramen in de bezoekersruimte. Samen zorgen wij ervoor dat het Rondeel op rolletjes loopt en dat de bezoekers een warm welkom krijgen.
Dag 2 
Vandaag laten we zien hoe de dag van een kip eruit ziet. Het Rondeel kenmerkt zich door een goede balans tussen invloeden van buiten- en de technieken in de stal. Om 6.15 uur gaan de lichten aan en start de dag voor de kip. Licht is belangrijk voor de kip en het produceren van een ei. Het duurt ruim 25 uur voor een kip om een ei te maken.
Gedurende de dag krijgen de kippen 5x voer op vaste tijden. De kippen houden van regelmaat en liefst zo min mogelijk veranderingen. Daarnaast liggen er luzerne/stro en pikblokken. Zodat de kip zelf kan kiezen wat ze nodig heeft. De gehele dag heeft de kip vrije toegang tot drinkwater en met hele warme dagen krijgen ze extra vitamine op het water zodat ze in topconditie blijven. Er worden graantjes gestrooid zodat de kip gezellig kan scharrelen in het dagverblijf
De kip legt haar ei in een legnestje in de stal. Daar kan ze rustig haar eitje leggen. De legnestjes zijn open van 5.45 uur tot 16.00 uur s’ middags. Daarna gaan ze dicht, zodat de kippen de legnesten alleen kunnen gebruiken om hun eitje te leggen, zo blijft het lekker schoon en is het duidelijk voor de kip.
Om 22.15 uur wordt het licht weer gedimd en gaan de kippen weer rustig op stok. Om weer fit wakker te worden voor een nieuwe dag!
Dag 3 
Vandaag kijk je mee met pluimveehouder Jan. Jan begint de dag altijd met een rondje stal. Hij controleert alle kippen en zorgt ervoor dat er geen eieren buiten het nestje liggen. Als hij toch een verdwaald ei vindt, raapt hij het snel op. Zo leren de kippen dat dat niet de bedoeling is. Zodra de ronde klaar is, starten we de eierbanden. Heleen bedient deze vanuit het pakstation en via een camera. De eieren van het legnestje komen op de eierband via de eierlift. Heleen bekijkt alle eieren en haalt de eieren die vies zijn of een deukje hebben eruit. De rest mag verder, deze worden gewogen en vervolgens in de doosjes gezet.
Eieren ‘afdraaien’ doen we iedere dag, het duurt 4 uur, van 9 tot 13 uur. Na de lunch loopt Jan weer een ronde. Ondanks alle moderne techniek is het belangrijk zelf alles goed in de gaten te houden. Er gaat niets boven het oog van de pluimveehouder! Rustig in de stal kijken naar de kippen en hun gedrag is erg belangrijk. Kippen kunnen elkaar namelijk snel vervelen als er iets niet op rolletjes loopt.
Iedere dag worden de eieren opgehaald. Onze eieren kunnen zo binnen een dag, super vers!, in de winkel liggen.
Dag 4
Na het dagelijkse rondje en het ‘afdraaien’ van de eieren is het tijd voor afspraken en bestellingen. Vandaag komen de voeradviseur en de dierenarts voor een gesprek en rondje stal. De kippen worden onderzocht en gemonitord, zodat ze goed gezond blijven, er worden monsters genomen voor onderzoeken voor voedselveiligheid en er worden plannen gemaakt voor de nieuwe ‘ronde’ kippen.
Want de eerste kuikentjes zijn alweer geboren en daar zogen we voor volgens de normen van Rondeel. De werkwijze van Rondeel krijgt van de Dierenbescherming 3 sterren van het Beter Leven Keurmerk. Dit is het hoogst haalbare aantal sterren  in de pluimveehouderij.
Heleen heeft bestellingen klaargezet en invullijsten voor de kwaliteitscertificering verwerkt.
Dag 5 
Jan draait drie keer per week de mest af van speciale banden. Deze mest valt op de carrousel en wordt gedroogd door de warme lucht. Als dit klaar is komt de gedroogde mest in een container die wordt opgehaald als die vol is, dat is vandaag.
Verder worden er veel zaken geleverd en geregeld vandaag door Jan. Van doosjes om eieren in te doen, tot lege fusten met eierrrekjes en kratjes voor de winkels. Voer wordt in de silo’s voor de kippen geblazen en er worden extra vitaminen geleverd voor het warme weer.
Deze week hebben wij laten zien dat er veel komt kijken bij het runnen van een pluimveebedrijf met pakstation. We hebben deze week al wat foto’s gedeeld,  maar om echt een goed beeld te krijgen kun je live meekijken met de webcam: https://youtu.be/6Z5ugaN_a58
Ook staan wij deze zomer op de boerenmarkt in Horssen, iedere donderdag in augustus! We hebben weer RondeelAdvocaat binnen, gemaakt van dubbeldooiers Zien we jullie daar?
Zodra de dreiging van de vogelgriep uit de lucht is kunnen jullie ook weer langskomen. Wij houden jullie op de hoogte!
Hebben jullie vragen over ons bedrijf of onze kippen? Stel ze dan onder dit bericht. Dan beantwoord pluimveehoudster Heleen ze graag!

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners