Welkom op de website van Rijk van Nijmegen

Rondeel Ewijk

Wij zijn Jan en Heleen van Wijk, naast onze eigen agrarische tak, bestieren wij vol enthousiasme het pluimveebedrijf Rondeel Ewijk BV. Hier dragen we dagelijks zorg voor 36.000 leghennen. Onder in de stal is het pakstation waar we de dagverse eieren zelf in doosjes verpakken.

Wanneer u bij het bedrijf bent, of het bedrijf vanaf de snelweg ziet liggen, begrijpt u wat de naam van het bedrijf zegt. Onze kippen leven namelijk in een ronde stal. Een uniek concept voor de pluimveehouderij in Nederland.
De stal is in 2012 gebouwd en sinds het najaar van 2021 hebben wij de leiding over het bedrijf. Bij het Rondeel worden kippen met veel zorg voor dierenwelzijn en milieu gehouden, gebaseerd op alle natuurlijke behoeftes van de kip.

Het Rondeel is een uniek huisvestingsconcept voor 10 groepen van maximaal 3.600 leghennen. Het concept is ontstaan uit het onderzoek “houden van hennen” van Wageningen Universiteit. Hierin is gezocht naar een duurzame toekomst voor de legpluimveehouderij.

Nachtverblijf

Het nachtverblijf voorziet de kip in haar eerste levensbehoeften namelijk eten, drinken, rusten en eieren leggen. In deze ruimte is een volièresysteem voorzien van speciale comfortabele champignonvormige zitstokken, Q-perch. Die de kip afschermt van bloedluis. Hierdoor zijn bestrijdingsmiddelen niet meer nodig.

Dagverblijf en bosrand

In het door de zon verlichte dagverblijf en de bosrand kunnen de kippen rondscharrelen, stofbaden en op ontdekking. De open opzet maakt dat kippen goed overzicht hebben over hun omgeving. Er staan springtafels in het dagverblijf. Hier kunnen de kippen op springen en vliegen. Het dagverblijf is afgeschermd met licht doorlatend zeil. Hierdoor is er beschutting en zijn er geen gevaren van buitenaf terwijl de kippen wel van de frisse lucht kunnen genieten. In de bosrand liggen verschillende boomstronken. Op de vloer ligt boomschors dat het rondscharrelen van de kip bevorderd.

Klimaatcontrole

Vanaf de tweede verdieping in het midden van de stal wordt het klimaat geregeld. Door middel van de Clima+ warmtewisselaar wordt warme stallucht gebruikt om verse buitenlucht te verwarmen. Hiermee creëren we een optimaal constant klimaat wat zorgt voor een verbeterd dierwelzijn wat tevens de ammoniak- en CO2 uitstoot verlaagd.

Rondeel Ewijk

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

    Landelijke partners

    Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

    Streek partners