Welkom op de website van Rijk van Nijmegen

Melkveebedrijf De Eikelaar

De Eikelaar is een gezinsbedrijf waar Alwin en Bernadette van Raaij samen met 3 kinderen wonen en werken. Opa Ton en Oma Joke af en toe helpen. De Eikelaar is een bedrijf dat zich met name richt op een duurzame melkveestapel, waarbij koeien oud kunnen worden. Op dit moment telt het bedrijf 85 melkkoeien, 35 kalveren en 45 hectare landbouwgrond. In 2017 is de camping geopend ‘Camping De Eikelaar’. Gasten krijgen daar het MagGeZien met informatie over de alle facetten van boerderij en de omgeving. Op het zelfservice terras bij de camping is sinds 2018 een melktap geplaatst, waar wandelaars, fietsers en mensen uit de omgeving een lekker vers flesje melk kunnen tappen. Ook kun je genieten van een heerlijk glas chocolademelk met slagroom, kopje koffie en thee of een lekker ijsje.

Op het bedrijf is veel aandacht voor dierenwelzijn en gezondheid. De koeien hebben een comfortabel ligbed, ruimte en er wordt weidegang toegepast. Dit betekent dat de koeien vanaf half april buiten de wei in gaan. De koeien grazen op de landerijen achter de in 2017 geopende boerderijcamping : “Camping De Eikelaar”. Er is veel aandacht voor gezondheid van de koeien. Er wordt minimaal gebruik gemaakt van medicijnen.

De omgeving speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het bedrijf. Sinds enkele jaren loopt er een boerenwandelpad over de landerijen. In 2021 wordt meegewerkt met een wandelverbinding tussen de Maas en de dijk, in een bloemrijke akkerrand. In 2016 hebben is een deel van de ecologische verbindingszone aangelegd waarbij natuurgebieden met elkaar worden verbonden. De akkers zijn omgeven door bloemrijke randen.

Melkveebedrijf De Eikelaar

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Zeer regelmatig worden gasten van de boerderijcamping rondgeleid op het melkveebedrijf van Alwin en Bernadette van Raaij. Op de camping is een melktap geplaatst waar dagelijks verse melk gekocht kan worden. Personeel dat op de boerderij werkt is woonachtig in de regio van het bedrijf. Het bedrijf is een erkend SBB leerbedrijf.

  • Melkveebedrijf de Eikelaar scoort pluspunten omdat ze zelfvoorzienend zijn in ruwvoer. Dit betekend dat er geen voer aangekocht hoeft te worden en dat er dus geen extra vervoer aan te pas hoeft te komen. Zo ook voor de mest. Er is voldoende ruimte om alle mest op de eigen penselen kwijt te kunnen waardoor transport richting andere delen van Nederland niet nodig is. Er is een opvangput aanwezig bij de silo’s die eventuele perssappen opvangt waardoor deze niet in de sloot terecht komen.

  • Op het gebied van energie en duurzaamheid worden  op melkveebedrijf de Eikelaar verschillende maatregelen getroffen. Zo zorgt een platenkoeler van de melk ervoor dat de warme melk wordt afgekoeld door koud water voordat het in de melktank terecht komt. De melktank hoeft daardoor minder de koelen en dit bespaart energie. Een frequentieregelaar zorgt ervoor dat de melkpomp nauwkeurig naar behoefte geregeld wordt. Ook dit zorgt voor afname in het energiegebruik. Op het dak van de stallen liggen voldoende zonnepanelen om het eigen energieverbruik van het melkveebedrijf op te wekken.

  • Dierwelzijn staat hoog in het vaandel op het melkveebedrijf van Alwin en Bernadette van Raaij. Zo zijn de extra ruime ligplekken van de koeien voorzien van koematrassen. In de stal zijn koeborstels aanwezig waar de koeien zich aan kunnen krabben en tijdens warme dagen is er verkoeling in de stal door middel van ventilatoren. Koeien die een kalfje krijgen doen dit in een speciale ruimte op een zacht strobed.

  • Drie sterren voor Diergezondheid! De gezondheid van de koeien wordt nauwkeurig in de gaten gehouden door middel van een monitorngssysteem. Maandelijks wordt de melk gecontroleerd. Met de uitslagen van dit onderzoek kan er gericht gewerkt worden aan het verbeteren van de diergezondheid. Om klauwproblemen bij de koeien te voorkomen schuift een automatische mestschuif meerdere keren de roosters schoon in de stal. Melkveebedrijf de Eikelaar is een gesloten bedrijf, wat betekend dat er geen dieren van buitenaf aangekocht worden. Hiermee wordt het insleep van ziektes onder de dieren voorkomen.

  • Op en rond melkveebedrijf de Eikelaar is er volop aandacht voor natuur. In een 1,24 hectare groot bosje is volop leef en schuilmogelijkheid voor diverse dieren. Rondom de boerderij en op de camping zijn er meerdere struiken met nestmogelijkheid voor erfvogels. Een aantal akkers zijn ingezaaid met bloemenmengsels en één van de akkers heeft een speciale patrijzenrand. Deze akkerrand is ingezaaid met speciale bloemen en granen waardoor het ideale leefgebied van de Patrijs gecreëerd wordt. Alwin en Bernadette hebben een samenwerking met een lokale imker.

  • Bij de opzet van de boerderijcamping is een landschapsplan uitgevoerd. Dit is een alles omvattend plan geweest waarin streekeigen fruitbomen, bomen en heggen zo geplaatst zijn dat de camping mooi in de omgeving opgaat en goed op de boerderij aansluit. Om lichtvervuiling tegen te gaan is het minimaal 6 uur donker in de stal. Dit is geregeld door een tijdklok. De koeien van Alwin en Bernadette lopen minimaal 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag buiten. Dit zorgt voor een mooi plaatje. Voor de koeien die bijna een kalfje moeten krijgen is een uitloop naar buiten gesitueerd. Het jongvee loopt in de zomer dag en nacht buiten.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners