Welkom op de website van Rijk van Nijmegen

Melkveebedrijf De Eikelaar

Welkom bij ‘De Eikelaar’! Alwin en Bernadette van Raaij wonen en werken samen met hun 3 kinderen op hun melkveebedrijf en boerencamping in Overasselt. Opa Ton en Oma Joke helpen ook nog mee.

De Eikelaar is een bedrijf dat zich met name richt op een duurzame melkveestapel, waarbij koeien oud kunnen worden. Op dit moment telt het bedrijf 80 melkkoeien, 30 kalveren en 50 hectare landbouwgrond. In 2017 is de camping ‘Camping De Eikelaar’ geopend. Gasten krijgen daar het ‘MagGeZien’ met informatie over alle facetten van de boerderij en omgeving. Tips voor leuke wandel- en fietstochten, uitjes en boerderijwinkels bijvoorbeeld. Op het zelfservice terras kunnen de campinggasten genieten van een kopje koffie en thee, en uiteraard van een lekker ijsje!

Op het bedrijf is veel aandacht voor dierenwelzijn en gezondheid. De koeien hebben een comfortabel ligbed, veel ruimte in de stal en er wordt weidegang toegepast. Dit betekent dat de koeien vanaf half april de wei in gaan. De koeien grazen op de landerijen achter de camping.

Familie van Raaij wekt hun eigen energie op door middel van zonnepanelen. Het campingterrein wordt op ecologisch wijze beheert en ook op het melkveebedrijf is er veel aandacht voor natuur en omgeving. De koeien van familie Van Raaij grazen in kruidenrijke weides en de akkers zijn omgeven door bloemrijke randen.

Regelmatig leidt Alwin zijn campinggasten rond op de boerderij. ‘Ik vind het leuk om te laten zien waar we ons mee bezig houden, en hoe we elke dag zo goed mogelijk voor onze dieren proberen te zorgen. Bovendien is het in gesprek gaan hierover ontzettend belangrijk. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van de landbouwsector door de media. Ik laat graag het eerlijke plaatje zien!’

Melkveebedrijf De Eikelaar

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Familie Van Raaij ontvangt ieder jaar maar liefst 3.000-4.000 bezoekers op hun camping! Op de camping is een melktap geplaatst waar dagelijks verse melk gekocht kan worden. Regelmatig leiden zij hun gasten rond op de boerderij, om te laten zien wat zij doen, en het gesprek aan te gaan. Het personeel (waaronder een aantal trouwe vrijwilligers) komt uitsluitend uit de regio. Het bedrijf is een erkend SBB leerbedrijf.

  • Melkveebedrijf de Eikelaar scoort pluspunten omdat ze zelfvoorzienend zijn in ruwvoer. Dit betekend dat er geen voer aangekocht hoeft te worden en dat er dus geen extra vervoer aan te pas hoeft te komen. Zo ook voor de mest. Er is voldoende ruimte om alle mest op de eigen penselen kwijt te kunnen waardoor transport richting andere delen van Nederland niet nodig is. Er is een opvangput aanwezig bij de silo’s die eventuele perssappen opvangt waardoor deze niet in de sloot terecht komen.

  • Op het gebied van energie en duurzaamheid worden op melkveebedrijf de Eikelaar verschillende maatregelen getroffen. Zo zorgt een platenkoeler van de melk ervoor dat de warme melk wordt afgekoeld door koud water voordat het in de melktank terecht komt. De melktank hoeft daardoor minder de koelen en dit bespaart energie. Een frequentieregelaar zorgt ervoor dat de melkpomp nauwkeurig naar behoefte geregeld wordt. Ook dit zorgt voor afname in het energiegebruik. Op het dak van de stallen liggen voldoende zonnepanelen om het eigen energieverbruik van het melkveebedrijf op te wekken.

  • Dierwelzijn staat hoog in het vaandel op het melkveebedrijf van Alwin en Bernadette van Raaij. Zo zijn de extra ruime ligplekken van de koeien voorzien van koematrassen. In de stal zijn koeborstels aanwezig waar de koeien zich aan kunnen krabben en tijdens warme dagen is er verkoeling in de stal door middel van ventilatoren. Koeien die een kalfje krijgen doen dit in een speciale ruimte op een zacht strobed.

  • Diergezondheid staat voorop op het melkveebedrijf van familie Van Raaij. 2-3 keer per jaar worden alle koeien bekapt en in de stal hebben zij veel ruimte. Wanneer het kan, gaan de koeien lekker de wei in, waar zij naar hartenlust kunnen grazen.

  • Op en rond melkveebedrijf de Eikelaar is er volop aandacht voor natuur. In een 1,24 hectare groot bosje is volop leef en schuilmogelijkheid voor diverse dieren. Rondom de boerderij en op de camping zijn er meerdere struiken met nestmogelijkheid voor erfvogels. Een aantal akkers zijn ingezaaid met bloemenmengsels en één van de akkers heeft een speciale patrijzenrand. Deze akkerrand is ingezaaid met speciale bloemen en granen waardoor het ideale leefgebied van de Patrijs gecreëerd wordt. Alwin en Bernadette hebben een samenwerking met een lokale imker. Goed voor de biodiversiteit, maar daarnaast ook verfraaiing van het landschap!

  • Bij de opzet van de boerderijcamping is een landschapsplan uitgevoerd. Dit is een alles omvattend plan geweest waarin streekeigen fruitbomen, bomen en heggen zo geplaatst zijn dat de camping mooi in de omgeving opgaat en goed op de boerderij aansluit. Om lichtvervuiling tegen te gaan is het minimaal 6 uur donker in de stal. Dit is geregeld door een tijdklok. De koeien van Alwin en Bernadette lopen minimaal 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag buiten. Dit zorgt voor een mooi plaatje. Voor de koeien die bijna een kalfje moeten krijgen is een uitloop naar buiten gesitueerd. Het jongvee loopt in de zomer dag en nacht buiten. Een verzorgde uitstraling van het melkveebedrijf en de camping is dus belangrijk voor familie Van Raaij.

  • Op het melkveebedrijf van familie Van Raaij wordt zuinig omgegaan met energie. Door energiebesparende maatregelen te nemen, heeft Alwin het energieverbruik fors teruggeschroefd. Bovendien wekt Alwin zelf groene energie op door middel van zonnepanelen.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners