Welkom op de website van Rijk van Nijmegen

Melkvee- en Varkensbedrijf Peer

Welkom bij familie Peer! In het Rijk van Nijmegen – Beuningen om precies te zijn – woont en werkt dit gezin elke dag vol passie op hun boerderij met zorgtak. Familie Peer houdt 125 melkkoeien en 2000 vleesvarkens. Op de zorgboerderij – ‘t Personnebos genaamd – bieden zij plek voor (dementerende) ouderen. Elke dag probeert familie Peer deze mensen een glimlach te bezorgen.

Het bedrijf van familie Peer is een familiebedrijf met meerdere takken: melkvee, varkens en een zorgboerderij. In 1992 is het bedrijf overgenomen van de ouders van Jan. Destijds werden er 40 koeien gemolken, waren er 70 fokzeugen aanwezig en werd er 20 hectare grond bewerkt. Het bedrijf heeft zich gedurende de jaren doorontwikkeld naar de huidige vorm.

In 2015 is een Wroetstal gebouwd voor 1380 vleesvarkens. Dit is een bijzondere stal met veel aandacht voor dierenwelzijn. De varkens krijgen meer ruimte en de hokken zijn bijna volledig dicht met strooisel. De stal is voorzien van een zichtruimte, zodat iedereen de varkens kan komen bekijken. De overige varkens verblijven in een stal die voldoet aan Beter Leven 1 ster stal en krijgen extra afleidingsmateriaal, meer dan voldoende licht en elke dag een handje stro in het hok.

Sinds 2020 worden de koeien gemolken door een melkrobot, waardoor zij zelf beslissen op welk moment van de dag ze gemolken willen worden. De koeien krijgen weidegang, maar komen in de stal ook niks te kort! Sinds 2022 is de nieuwe ligboxenstal in gebruik genomen. Deze stal voldoet aan het keurmerk ‘Maatlat Duurzame Veehouderij’ en is voorzien van de laatste maatvoering en gemakken voor het vee. Zo liggen de koeien in heerlijk zachte ligbedden en is er veel ruimte en licht in de stal. In de stal hangen meerdere elektronische borstels waar zij hun vacht kunnen borstelen.

Kort samengevat, is dierwelzijn één van de belangrijkste pijlers op het bedrijf van familie Peer. Daarnaast proberen ze duurzaam om te gaan met energie, en wordt meer dan de helft van hun energieverbruik zelf opgewekt door middel van zonnepanelen.

Familie Peer vindt het belangrijk om mensen te informeren waar hun voedsel vandaan komt. De dieren op het bedrijf worden met veel passie verzorgd en dat willen zij graag laten zien. Kom daarom gerust langs voor een kijkje in de zichtruimte bij de varkens!

Melkvee- en Varkensbedrijf Peer

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Naast het melkvee en de varkens is er dagopvang voor ouderen op het bedrijf. Ze bezorgen (dementerende) ouderen een leuke en gezellige dag op de boerderij. Ook zijn er regelmatig schoolklassen te gast op het bedrijf voor een rondleiding. Schoolklassen, gemeenteraadsleden, of andere geïnteresseerden; iedereen is welkom!

    Het personeel dat werkzaam is voor de zorgtak van het bedrijf, is afkomstig uit de regio. Voor familie van de bewoners van de zorgtak wordt er jaarlijks een open dag georganiseerd. Elke twee jaar wordt er een grote open dag gehouden waar iedereen die een kijkje wil nemen bij de varkens of het melkvee welkom is. Het bedrijf van familie Peer is een erkend SBB leerbedrijf.

     

     

     

  • Het melkvee- en varkenshouderij van familie Peer scoort diverse punten op het onderdeel Milieu. Er wordt ruim voldaan aan de doelstelling van ammoniakuitstoot en zit hier zelfs meer dan 20% onder. Ook stoten zij minder dan de helft van de geur uit dan wat is toegestaan.

    In de varkensstallen zijn luchtwassers aanwezig. De lucht uit de stal wordt door dit apparaat ‘gewassen’. Op die manier worden er minder schadelijke stoffen naar buiten geblazen. Een van de varkensstallen is een wroetstal. De dieren in deze stal liggen op een laag strooisel waardoor de mest en urine niet mengt. De stal is daarom emissie arm.
    Bij de sleufsilo’s is een dubbel afvoersysteem aangelegd wat ervoor zorgt dat vuil water en schoon water gescheiden wordt.

  • Bij zowel de varkens als het melkvee worden punten gescoord op het onderdeel Energie.
    Op de daken van de stallen liggen zonnepanelen die meer dan 50% van het totale energieverbruik van het melkvee, de varkens en de zorgtak samen opwekt. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van groene stroom.

    Bij de varkens wordt de warme lucht die vrijkomt bij varkens rondgepompt naar het verblijf van de biggen. Een frequentieregelaar zorgt ervoor dat de ventilatoren zuinig omgaan met de energie.

    Bij de melkrobot van het melkvee is een frequentieregelaar aanwezig die ervoor zorgt dat er energie bespaard wordt op het moment dat er geen koe gemolken wordt.

  • Dierwelzijn is een belangrijk onderdeel op het bedrijf van familie Peer.

    De varkens worden niet gecastreerd. Om een natuurlijk dag- en nachtritme voor de dieren te creëren beschikt een van de stallen over ramen. De andere stal beschikt over hoog frequente lampen. Deze lampen knipperen niet en zijn daardoor fijn voor de dieren.

    Het melkvee heeft de beschikking over ligplaatsen die voorzien zijn van koematrassen en over koeborstels waar zij zich aan kunnen krabben. Koeien die een kalfje moeten krijgen worden 2 weken voor de uitgerekende datum overgeplaatst naar een speciale ruimte voorzien van  een laag stro waar het kalfje geboren kan worden.

    Het bedrijf beschikt over een noodstroomvoorziening. Mocht de stroom wegvallen, dan kan er binnen 10 minuten overgeschakeld worden op ander stroom waardoor de ventilatoren in de varkensstal kunnen blijven draaien en de melkrobot ook in gebruik kan blijven.

  • Bij zowel het melkvee als de varkens wordt er hoog gescoord op het onderdeel Diergezondheid. Op het bedrijf is een hygiënesluis aanwezig. Iedereen die de varkensstal in gaat moet douchen en zich omkleden in bedrijfskleding. Een deel van de varkens wordt gehouden in een wroetstal, en het andere gedeelte is gehuisvest in een stal die voldoet aan het keurmerk
    Beter Leven 1 ster.

    De koeien beschikken over een moderne, luxe stal en gaan in het voorjaar lekker de wei in.

    Zowel de varkens als het melkvee zijn aangesloten bij een monitoringssysteem wat inzicht biedt in de gezondheid van de dieren. Afwijkingen worden eerder gesignaleerd en zo kan er op tijd actie ondernomen worden.

  • Familie Peer heeft diverse hagen en fruitbomen aangeplant op en rondom de boerderij. Op het erf en rond de silo’s zijn er veel struiken waar erfvogels in kunnen schuilen. Op het erf nestelen meerdere zwaluwen. Op het erf zijn uilenkasten te vinden, die gemaakt zijn door de dagbestedingsgroep en af en toe vliegt er een steenuiltje over het erf. Het bemesten van het land gebeurd onder andere met ruige mest. De mestdeeltjes die blijven liggen kunnen dienen als nestmateriaal voor weidevogels. Ruige mest is ook goed voor de biodiversiteit in de bodem.

  • Familie Peer vindt het belangrijk dat hun bedrijf er netjes bij ligt, wat ook zeker terug te zien is op het bedrijf. Op de gevel van de nieuwe koeienstal staat een groot logo van familie Peer. Bij de varkens heeft de familie een zichtruimte gefaciliteerd. Voorbijgangers die een kijkje willen nemen bij de varkens, zijn hier van harte welkom.

  • Familie Peer wekt hun eigen energie op door middel van zonnepanelen. Op het bedrijf worden diverse energiebesparende maatregelen genomen, om het energieverbruik nog verder te laten dalen. Denk hierbij aan het gebruik van ledverlichting en een voorkoeler. Een voorkoeler koelt de melk op een energiezuinige manier terug, alvorens de melk in de melktank komt.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteund door onze landelijke partners.

Streek partners