Welkom op de website van Rijk van Nijmegen

Lunch en open dag Rondeel Ewijk

Ter gelegenheid van de bordonthulling van het ‘Boert Bewust-bord’ bij het Rondeel wordt er een lunch op zaterdag 24 juni georganiseerd.  Iedereen is van harte uitgenodigd om te komen lunchen op de EI-genlaan  bij de boerderij, van tussen 11.00 en 15.00 in Ewijk (gratis entree). Naast de lunch zijn er leuke activiteiten voor jong en oud georganiseerd.

“Omdat wij graag de verbinding tussen boeren en burgers willen versterken doen we mee met Boert Bewust. De boert bewust-boeren organiseren activiteiten waarbij mensen op de boerderij langs kunnen komen, om elkaar zo te ontmoeten. Deze lunch is weer een mooie eerste stap na de bordonthulling op het bedrijf,” vertelt Heleen. Naast de lunch op 24 juni zijn er verschillende leuke EI-spellen & Kip-weetjes  voor de kinderen, een expositie en een expeditie tussen eierdopjes en een luchtkussen.

Rondeel kippen
De kippen van Jan en Heleen worden op een speciale manier gehouden. “Wanneer u bij het bedrijf bent, of het bedrijf vanaf de snelweg ziet liggen, begrijpt u wat de naam van het bedrijf betekent. Onze kippen leven namelijk in een ronde stal. Een uniek concept voor de pluimveehouderij in Nederland. De stal is in 2012 gebouwd en sinds het najaar van 2021 hebben wij de leiding over het bedrijf”, vertelt Heleen. Bij het Rondeel worden kippen met veel zorg voor dierenwelzijn en milieu gehouden, gebaseerd op alle natuurlijke behoeftes van de kip.

Een dag- en nachtverblijf
“De kippen hebben een nacht- en een dagverblijf. Het nachtverblijf voorziet de kip in haar eerste levensbehoeften namelijk eten, drinken, rusten en eieren leggen. In het door de zon verlichte dagverblijf en de bosrand kunnen de kippen rondscharrelen, stofbaden en op ontdekking gaan. De open opzet maakt dat kippen goed overzicht hebben over hun omgeving. Er staan springtafels in het dagverblijf. Hier kunnen de kippen op springen en naartoe vliegen. Het dagverblijf is afgeschermd met licht doorlatend zeil. Hierdoor is er beschutting en zijn er geen gevaren van buitenaf terwijl de kippen wel van de frisse lucht kunnen genieten. In de bosrand liggen verschillende boomstronken. Op de vloer ligt boomschors dat het rondscharrelen van de kip bevorderd,” legt Heleen uit.

Boert bewust
Boert Bewust is een initiatief om meer verbinding tussen boeren en de maatschappij te creëren. Bewuste boeren worden gecertificeerd op minimaal vier van de thema’s: maatschappij, uitstraling bedrijf, energie, milieu, mest, dierwelzijn en diergezondheid. De belangrijkste voorwaarde om mee te kunnen doen is interactie met de burgers in het Rijk van Nijmegen. Dat kan op vele manieren: open dagen, educatie, sociale media of een boerderijwinkel. De boeren van Rijk van Nijmegen Boert Bewust zijn herkenbaar aan een bord met het logo en QR-code die direct een kijkje in en om de boerderij biedt. In de regio Rijk van Nijmegen en Maas en Waal zijn inmiddels meer dan twintig Boert Bewust boeren actief. In de loop van het jaar zal deze groep verder uitgebreid worden.

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners