Wat vinden de koeien van een nieuwe stal?

Wat vinden de koeien van een nieuwe stal?
sandra
Joost Peer en zijn ouders

Op 20 september 2022 was het zover: alle koeien van de familie Peer werden van de oude naar de nieuwe stal verhuisd. Een spannende dag, maar het verliep op rolletjes.

Joost Peer vertelt: “De koeien liepen rustig de stal binnen. Alleen de oudste dame van stal besloot het eens even vanuit de andere kant te bekijken (foto 1). Vlak erna kalfde ook de eerste koe in het nieuwe ruime stro-hok.  De koeien die een kalfje krijgen liggen in een met stro ingestooid verblijf. Daar kan ze op haar gemak een kalfje krijgen (foto 2).

foto 1

foto 2

Onze koeien liggen in een ‘diepstrooiselbox’ zoals we dat noemen. De boxen zijn gevuld met vlas en kalk. Dit zorgt voor een zacht ligbed voor de dames (foto 3). De koeien worden gemolken door een melkrobot, dit waren onze koeien al gewend. De koeien kunnen zelf bepalen wanneer ze naar de melkrobot komen om melk te geven en brokken te eten (foto 4).

foto 3

foto 4

Er is veel natuurlijk daglicht in de nieuwe stal. Dit is zowel voor ons als voor de koeien erg prettig. De koeien lopen op een rubbervloer, hierop hebben ze veel grip en dit loopt zacht. De dames sprinten met regelmaat door de stal. Dat kan nu goed, zonder dat ze blessures krijgen (foto 5). Daarna komen ze lekker bij met een massage onder de koe-borstel (foto 6).

foto 5 

foto 6

De nieuwe stal is super voor de koeien, op ons bedrijf staat dierwelzijn hoog in het vaandel. Nu hebben we een stal met meer comfort, lucht, ruimte en welzijn voor de koeien.”

Joost en broer Bart

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Agenda